Erasmus için aylıksız izin
Pasaport ve vize işlemleri tamam, uçak bileti alınmış, evraklar hazır ve bavullar toplanıyor… Bu aşamadaki bir erasmus öğrencisi gideceği günü sevinç içinde beklemekten başka yapacağı bir şey yok… J
Ancak biz devlet okulunda çalışan öğretmenler olduğumuz için birde yurt dışında eğitim almak için izin almamız gerekiyordu. Bir devlet memuru öle kafasına göre “ben öğrenciyim 6 ay yurtdışına gidip geleceğim hadi eyvallah…” diyemez. Zaten bırakın eğitim için gitmeyi normal yıllık izniniz sırasında yurtdışına çıkacağınız zaman bile izin almanız gerekiyor.(aslında il dışınada çıkmak içinde izin gerekiyor. J torba yasası ile sanırım bazı değişiklikler oldu tam bilmiyorum…)
Neyse işin bu kısmı gerçekten çok zordu. 6 aylık bir izin gerekiyordu, ücretli mi olacaktı ücretsiz mi, böyle bir izin var mıydı, yok muydu, bunu bile bilmiyorduk. Aslında neredeyse kimse bilmiyordu. Bazı kişiler bu şekilde bir izin alınamayacağını öne sürüyor, bazıları yönetmeliklerde yeri olmadığını söylüyor. Kimileri 10 senelik memur olmamız gerektiğini söylüyordu. Bir sürü belirsizlik… Lisans eğitimi, yüksek lisans eğitimi ve bir sürü sınavlar… İnanın hiç biri devlet dairesinde bir evrak takibi kadar zor değil… J
Biz önce memurluk ve öğretmenlikle ilgili olan tüm yasa ve yönetmelikleri indirip inceledik. Bunların içinde izin yönetmelikleri var bunları incelediğimizde aslında izin alabileceğimiz manasına gelen cümleler de vardı, alamayacağımız manasına gelen cümleler de… Her zaman olduğu gibi yasa ve yönetmelik okumak ve yorumlamak çok zordu ve bunu daha önceki deneyimlerine göre yorumlayan kimse yoktu. Ayrıca yasa ve yönetmelikler kutsal metin midir ki yorumlanması gerekiyor, anlamıyorum… Neyse konuyu ilgilendiren bütün yönetmeliklerin ilgili cümlelerinin altını çizerek çıktı aldık. Bu evrakları her zaman yanımızda bulundurduk ve bu çok işe yaradı. Çünkü devlet dairesinde maalesef ilk önce hep olumsuz cevap alıyorsunuz. Fakat gerekçenizi yönetmeliklerle açıkladığınızda onlara da yol göstermiş oluyorsunuz.
Bir şekilde bizim durumumuzun ücretsiz bir izin kapsamına girdiğini anladık. Sonrasında ise bir öğretmenin bütün yasal işlemlerinde olduğu gibi izlemesi gereken bir evrak yolu vardı. Bu aşamada evrak takibini bizzat kendinizin yapması hem işlemin daha hızlı olmasını sağlıyor hemde daha önce belirttiğim gibi ilgili yönetmelikleri göstererek çeşitli açıklamalarda bulunabiliyorsunuz.
Normalde bir öğretmenin ücretsiz izin alabilmesi il milli eğitim müdürlüğü ve valilik izni ile mümkün olabiliyor. Yasaya göre bu izin gerekli hallerde daha alt veya daha üst makamlarca verilebiliyor. Biz il milli eğitim müdürlüğüne başvurmak için öncelikle kendi okulumuza başvurduk. Başvuru sırasında yurtdışıdaki üniversiteden gelen kabul yazısı, kendi üniversitemizden aldığımız bir belge (erasmus için yurtdışında eğitim almaya hak kazandığımızı gösteren bir yazı), memurlar için yurtdışına çıkış izin formu ve izin isteğimizi bildiren bir dilekçe ile başvurumuzu okulumuza yaptık. Bu tarz yazışmalarda olduğu gibi bu yazı önce ilçe Milli Eğitim Müdürlüğüne oradan da İl Milli Eğitim Müdürlüğüne gönderiliyor. Bu noktada ilçeye de durumu gerekli maddeler ile açıklamakta fayda var. Ankara Personel Genel Müdürlüğü ile yaptığımız bir görüşme sonrasında evrağın ilden Ankara’ya sevk edilmesi gerektiğini öğrendik. Bu noktada izin Ankara Personel Genel Müdürlüğünden veriliyormuş.
Ankara’da Milli Eğitim Bakanlığı, Personel Genel Müdürlüğü, İdari Hizmetler Dairesi Başkanlığından bu iznin alınması gerekiyor. Normalde il milli eğitim müdürlüğünün posta ile bu evrağı gönderiyor. Her ne kadar oradaki personel bana telefonda bana sizin gelmenize gerek yok desede ben evrağımı elden oraya kendim götürdüm. Sağolsunlar orada çok yardımcı oldular, konuya çok hakimler ve hiç sıkıntı çekmedim. Erasmusun özel bir durum olduğunu, bu şekilde öğretmenlerin ücretsiz olarak izin alabildiklerini, daha önce de bazı öğretmenlerin bu şekilde gittiklerini duyunca içim rahatladı doğrusu. İsterseniz başvurunuzu telefon ile takip edebilirsiniz. Dediğim gibi konuyu bildikleri için telefon ile görüşmeniz yeterli olacaktır. Yalnız ilden gönderilen normal evraklarımız dışında birkaç evrak daha istediler, onlarıda ekleyip o şekilde ilden gönderdik. Bu evraklar yutdışındaki üniversiteden gelen yazının yeminli tercüman tarafından yapılmış bir çevirisi birde memur hizmet çetveli. (daha öncede söylediğim gibi belki bu torba yasası denilen, memur yasalarında yapılan değişiklikler kapsamında bazı değişiklikler olmuş olabilir.)
Evet zorlu bir mücadele ve defalarca kopyalanıp imzalanan evraklar sonrasında son engelde ortadan kalktı…
6 aylık ücretsiz izin aldık… (insanın 6 ay maaş alamayacak olmasına sevinmesi de ilginç tabi… J )
Devam edecek…
Selamlar hocam. Ben meb’de öğretmenlik yapıyorum, aynı zamanda sosyoloji bölümünde yüksek lisans…Üniversitemizin Erasmus (İspanya) programına başvurdum ve büyük ihtimalle çıkacak gibi. ÜÇ YILLIK öğretmenim. Yeni yasada 5 yıl şartı var. Bu şart eğitim özrü için geçerli mi? Bu durumda MEB ‘den ücretsiz izin alabilir miyim? Alamayacağımı söyleyenler de var, alabileceğimi söyleyenler de. Tatmin edici bir cevap arıyorum, bulamadım. Siz yardımcı olursanız çok sevinirim.
Merhaba,
Sanırım sizin bahsettiğiniz yasa isteğe bağlı olarak sebep göstermeden alınabilecek olan ücretsiz izinle ilgili. Size dayanak olacak yasa ve yönetmelikleri başka bir yazımda yazmıştım aşağıdaki bağlantıdan girip bakabilirsiniz.
http://www.muratselcuk.com/erasmus-hikayesi-5-compiegne-fransa/
Çok teşekkür ederim hocam. 🙂 selamlar.
Rica ederim.
Başarılar dilerim. Şansınız açık olsun.
Bende öğretmenim fakat stajerliğim daha kalkmadı (aday memur değilim, başka bir kurumdan kpss ile geçtim), bu durumda erasmus için izin alabilir miyiz?
Merhaba geç cevap için kusura bakmayın yorum gözümden kaçmış. Ben stajerliğimi kaldırıp öyle gitmiştim. Aday memur olmadığınız için 657 sayılı kanuna göre izniniz var diye düşünüyorum. Sonuçta stajerlik ve aday memurluk askerlik için alınan izinle sonraya bırakılabiliyor. MEB Personel yönetmeliğinde adaylık veya stajerlikle ilgili bir madde bulunmuyor. Örneğin amirin taktirine bağlı izinlerde “Bu ikinci izin aday memurlara ve öğretmenlere verilmez” diye bir bir ibare var fakat bizi ilgilendiren maddelerde böyle bir ibare bulunmuyor. Bence izin alınabilir. Önce İl Milli Eğitim ile görüşün çözüm bulamazsanız Ankara ile görüşmeninizi tavsiye ederim.
Merhaba;
Ben de meb’de öğretmenim, doktora yapıyorum. Erasmus için okuldan izin alırken zorlanacağımı düşünüyorum. Ancak yine de şansımı deneyeceğim. Bunun için eğer mümkünse nasıl bir dilekçe yazabilirim. ek’te sizin yukarıda bahsettiğiniz izinle ilgili yönetmeliği de koymalı myıım? örnek gönderebilir misiniz, diyeceğim. ama çok şey mi istemiş olurum. Teşekkkürler…
Erasmus stajı icin gelecek yil temmuz ve agustos ayinda 2 ay staj yapmayi dusunuyorum. Ogretmenim ve okudugum bolum tarim ile ilgili, bunun icin ucretsiz izin almama gerek var mi? Gerek yoksa vakilik onayi yeterli mi?