WordPress sayfalarımızda bazen bazı kategori sayfalarının ana sayfada çıkmasını istemediğimiz durumlar olabiliyor. Bunun için yapılmış bazı eklentiler bulunmasına rağmen bir satır kodla çok kolay halledilebiliyor. Çünkü çok fazla eklenti kullanmak sorgu sayısını arttırdığı için sitemizde yavaşlamaya sebep olabilir. Hatta özellikle ziyaretçilerimiz arttıktan sonra hizmet aldığımız hosting ile aşırı cpu kullanımı gibi konularda sorunlar yaşamaya başlayabiliriz.
Kategori Id nasıl bulunur?
Öncelikle gizlemek istediğimiz kategori id numarasını bulmamız gerekiyor. Yönetim panelinde yazılar menüsü altında kategorilere tıkladığımızda gizlemek istediğimiz kategoriye tıklamadan mouse ile üzerine geldiğimizde tarayıcının altında durum cubuğunda sayfanın URL ‘sinin yazdığı bölümde aşağıdakine benzeyen bir link bulunmaktadır.
…edit&taxonomy=category&tag_ID=5&post_type=post…..
örnekte gördüğünüz gibi ID=5 yazan kısımdan anlayabilirsiniz ID numarası 5’tir.

Kategori id
Kategoriyi nasıl gizleyeceğiz?
Geldik kategoriyi gizlemeye. Kullandığımız temanın index.php dosyasına aşağıdaki kodu ekliyoruz. ID numarasına gizlemek istediğimiz id numarasını giriyoruz. Birden fazla kategori gizlemek isterseniz. bu kategorileri virgül ile ayırarak yazabilirsiniz.
<?php query_posts(
$query_string
.
'&cat=-1'
); ?>
Birden fazla kategori gizlemek için;
<?php query_posts(
$query_string
.
'&cat=-1,-5,-8'
); ?>
Merhaba, paylaşım için teşekkürler. Burada bahsettiğiniz, sorgu sayısını artırıyor olayına katılmıyorum. Tamam eklentiler bu sayıyı artırıyor ama bunun yerine kodunu kullanmak da sorgu sayısını artıracaktır.
Yani bu da bir sorgudan ibaret kod öbeği. Sağdan, soldan duyduğunuz laflara pek aldanmamanız ve kendi aklınız ile sorgulamanız daha mantıklı bir tutum olacaktır kanaatindeyim.
Sorgu sayısının artmasını engellemenin tek yolu, sorgu yapmayan kodlardır. İyi çalışmalar.
Yorumunuz için teşekkür ederim. Eklentiler bizim istediğimiz işlev haricinde başka özellikleri de barındırabiliyor. Yoksa sizin de söylediğiniz gibi yazdığımız her kod sorgu içerdiği sürece sorgu sayısını arttırır. Söylemek istediğim eklenti kurulumuna göre daha az sorgu sayısı ile istediğimiz çözümü elde etmek…
Kardeşim ben temanın index.php’sini nereden bulacağım.Yani bilgisayara kurdugum WordPress dosyasının index.php’sine mi atacagım ? Yardım ve cevap lütfen.
Merhaba,
Wordpress’in ana index.php’si değil. “Wp-content” klasörü altında “themes” klasörü içinde kullandığınız tema klasörünün içinde bulunan index.php ile yapabilirsiniz.
Bununla ilgili olarak yakın bir zamanda bir yazı paylaşmayı planlıyorum.