...

Firefox Yeni Arayüzüyle Karşınızda

Firefox Yeni Arayüzüyle Karşınızda

Yazılım11 Mayıs 2014Murat SELÇUK

Sanıldığının aksine Mozilla Firefox'un temelleri Internet Explorer'dan daha önce atılmıştır.

<h3>Tarayıcı tarihine şöyle bir göz atarsak;</h3> 1990 yılında WorldWideWeb isimi ile Sir Tim Berners-Lee tarafından geliştirilen ilk tarayıcı daha sonra Nexus ismini aldı.

1993 yılında Sir Tim Berners-Lee ve Marc Andreessen birlikte geliştirdikleri Mosaic ile web tarayıcısı deneyimini grafiksel bir arabirime taşıdılar. Marc Andreessen kendi firmasını kurması ile Mosaic web tarayıcısını Netscape ismi ile geliştirmeye devam etti. O dönemlerin en meşhur tarayıcı olan Netscape %90'a varan kullanım oranları ile en çok bilinen ve kullanılan bir web tarayıcısıydı.<!--more-->

1995 yılına geldiğimizde, Microsoft elindeki Windows gücünü kullanarak geliştirdiği web tarayıcısı Internet Explorer'ı İşletim sistemi dağıtımına dahil etti. (Internet Explorer'ın işletim sistemi ile entegre olması haksız rekabet sebebi ile mahkemelere konu olmuştur.) Internet Explorer'ın Windows ile dağıtılmasından sonra Netscape'in kullanım oranını elinden alan Internet Explorer 2002 yılında %95 kullanım oranı ile neredeyse internete giren herkes tarafından kullanılıyordu.

1996 yılında pazara giren opera o yıllarda edindiği %2'lik kullanım payını günümüzde de yakın oranlarda koruyor. Son yıllarda kullanımın daha çok mobil cihazlar üzerinden kullanıldığını da söylemek gerekir.

1998 yılında Netscape tarafından başlatılan Mozilla Firefox Projesi açık kaynak koldu bir proje olarak topluluğa açıldı. Proje çok kısa bir süre içinde büyük bir geliştirici topluluğu  tarafından desteklenmeye başladı ve 2002 yılında ilk sürümü Mozilla 1.0 kullanıma sunuldu. Bu ilk sürümde Phoenix olarak isimlendiren tarayıcıya daha sonra Firefox ismi verildi. 2004 yılında Firefox 1.0 olarak piyasaya sürülen tarayıcı 100 Milyondan fazla indirildi. Internet Explorer'ın %90'lık kullanım oranını elinden yavaş yavaş almaya başlayan Mozilla Firefox 2011 yılında yapılan ölçüme göre %28'lik bir kullanım payına sahiptir. İlerleyen yıllarda bu oran özellikle Google Chrome ve farklı tarayıcıların çıkması ile biraz  gerilemiştir. 2014 yılında Firefox kullanım oranı %20 seviyesindedir.

2003 yılında ilk beta sürümü Apple firması tarafından yayınlanan tarayıcı 2011 yılında %8.72 kullanım oranına sahipti. Ancak bu oranın mobil kullanım oranına baktığımızda bu oranın %62.17 olduğunu görüyoruz. Internet'in Mobil kullanımın artması ile kullanım oranını arttıran bir tarayıcı olmuştur.

2008 yılında ilk beta sürümü yayınlanan Google Chrome, aynı yılın sonuna doğru ilk kararlı sürümün yayınladı. 2011 yılında %12,5 gibi bir kullanım oranına ulaşan Google Chrome bu oranı daha da yukarılara taşıdı. Günümüzde Mozilla Firefox'dan sonra en çok kullanılan 3. tarayıcıdır.

Farklı versiyonlar ile toplamda kullanım oranı olarak hala birinci olan Internet Explorer'ın ardından Mozilla Firefox %20 kullanım oranı ile 2. sırada yer almaktadır.

Son sürümü ile daha hızlı ve daha güvenli bir internet deneyimi sunan Mozilla Firefox bence özgür yazılım camiasının önemli örneklerinden biridir. Açık kaynaklı geliştirilen uygulamalar için önemli bir örnek oluşturmuştur. İşletim sisteminden ve aygıtlardan bağımsız olarak her platformda kullanılan Mozilla Firefox insanların açık kaynak kodlu bir işletim sistemine geçişini de kolaylaştırmış ve Linux dağıtımlarının kullanımını arttırmıştır.